Russian MMA fighter Cites Religion as He Gives up Title

Russian MMA fighter Rinat Fakhredtinov has refused to defend his Gorilla Fighting Championship belt, explaining that he cannot face ‘Muslim brothers’ in the cage.

The promotion confirmed middleweight Fakhredtinov’s stance, adding that they had received an exhaustive explanation regarding his motives.

“I don’t fight against my brothers due to my religious beliefs. Now the belt contenders are Faridun Odilov and Dauren Ermekov. They are Muslim and I don’t fight against my brothers,” Fakhredtinov was quoted as saying.

View this post on Instagram

Ринат Фахретдинов @gladiator_fahretdinov оставил пояс. Почему?! Этот вопрос мы задали ему и получили исчерпывающий ответ. ⠀ «По моим религиозным убеждениям я не дерусь с братьями, а сейчас претенденты - это Фаридун Одилов @odilov.faridun и Даурен Ермеков @dauren_ermekov_ . Они мусульмане, а я не могу драться со своими братьями. ⠀ Бой - это бой, на него нужно настраиваться, выходить. Нужно воевать. С братьями я не могу так драться, а выходить страдать ерундой в клетку и бить по лицу - не хочу. По справедливости я должен защищать пояс с любым соперником. Кого лига назовет - я должен выходить. По моим убеждениям я не могу драться с мусульманами. ⠀ Я сделал все GFC, все, что хотел. Это был хороший трамплин для меня. Я решил оставить пояс. Я хочу, чтобы ребята дрались за этот пояс, может быть это будет толчок для них. ⠀ Я ни в коем случае не говорю, что я не вернусь. Посмотрим, кто будет чемпионом. Не будем загадывать вперед. Я оставил этот пояс, чтобы не нарушать свои принципы!» ⠀ #GFC #GorillaEnergy #Gorillafighting #mma

A post shared by Gorilla Fighting Championship (@gfc_mma_official) on

"A fight is fight, you need to be fully focused entering the cage. I’m a fighter. I cannot beat my brothers at full strength, and I don’t want to play the fool in the cage and punch somebody in the face. To be fair I need to perform against any opponent chosen by the league. But I can’t do it due to my religious motives,” the fighter added.

The 28-year-old outlined, however, that he doesn’t plan to retire, adding that he “gave up the belt not to betray his fundamental beliefs.”

Fakhredtinov noted that could return to the cage in the near future if his opponent is not Muslim.

Got a story or tip for us? Email Sports Gossip editors at tips@sportsgossip.com

Want More From Sports Gossip?

For all the latest breaking Sports Gossip, be sure to follow SportsGossip.com on FacebookInstagram, and Twitter.